Categorii de cursuri
life and travel
Pinterest Google+ LinkedIn Twitter

Tipuri de concedii in timpul sarcinii

Tipuri de concedii in timpul sarcinii Fie ca abia ati aflat ca sunteti insarcinata sau planuiti sa deveniti mama in viitorul apropiat este bine sa va puneti la punct cu informatiile din domeniul legislativ care reglementeaza concediile in timpul maternitatii. Este bine sa va cunoasteti drepturile si sa profitati de aceasta perioada minunata a sarcinii.

Femeile insarcinate beneficiaza de anumite drepturi in perioada de sarcina si dupa aceea, printre care si anumite tipuri de concedii care nu se aplica in mod normal altor angajate. Pentru a beneficia de aceste drepturi femeia insarcinata trebuie sa-si anunte angajatorul in scris aducand o adeverinta de la medicul de familie in acest sens.

In cazul in care angajata nu instiinteaza in scris angajatorul ea nu poate beneficia de toate aceste drepturi in cele 40 de saptamani de sarcina. Instiintarea poate avea loc oricand doreste viitoarea mamica insa recomandabil cand mai curand de la data confirmarii sarcinii.

Astfel, conform legislatiei in vigoare o femeie insarcinata poate beneficia pe langa concediul de odihna legal si de urmatoarele tipuri de concedii:
-    Concediul de risc maternal
-    Concediul de maternitate (pre si post natal)
-    Concediul de crestere a copilului

Concediul de risc maternal reprezinta perioada de timp in care salariatele sunt scutite, in mod legal, de a presta munca, primind pentru tot acest interval remuneratia corespuntatoare, adica indemnizatia de risc maternal. Concediul de risc maternal face parte din planul de masuri pe care angajatorul este obligat sa le ia conform legii pentru protectia maternitatii la locul de munca. Afla cine poate beneficia de concediul de risc maternal.

Concediul de maternitate pre si post natal
denumit si concediu de sarcina si lauzie este acel concediul de care beneficiaza femeile insarcinate, conform OUG 158/2005, in doua situatii:
•    Inainte de nastere - Concediu prenatal
•    Dupa nastere - Concediu postnatal

Concediul de maternitate pre si post natal nu poate fi mai mare de 126 de zile calendaristice. In aceasta perioada mamele beneficiaza de indemnizatie de maternitate.

Concediul de crestere a copilului se poate acorda pentru o perioada de maxim 2 ani sau 3 ani in cazul copilului cu handicap acelor angajate care au avut stagiu de cotizare complet cu cel putin 12 luni inainte de nastere. Concediul de crestere a copilului confera mamei dreptul la o indemnizatie de crestere a copilului care este in cuantum de 85% din media veniturilor pe ultimele 12 luni anterioare.

Dupa terminarea concediului de crestere a copilului timp in care mama primeste indemnizatia de crestere copil se poate opta pentru continuarea acestui concediu insa fata plata indemnizatiei.

 Ce sa faci cand realizezi ca ai ales cariera gresita?  
Poti sa iti schimbi traiectoria in cariera si nu trebuie sa te intorci la scoala pentru asta. Mai jos, vei gasi modalitati prin care iti poti adapta pasiunea si abilitatile spre un job nou de a carui existenta nici nu stiai. Uneori o schimbare de cariera poate fi cel mai bun lucru de care ai nevoie pentru a avea o viata mai buna si mai relaxata. Daca esti m [...] Citeste mai departe
  Idei  de succes, pasi spre succes ! 
Ce este o idee? Dictionarul explicativ al limbii romane defineste idea ca fiind: termen generic pentru diferite forme ale cunoasterii logice; notiune, concept. Ce castigam dintr-o idee? Ideile reprezinta motorul progresului. Ele imbunatatesc vietile oamenior, deoarece creeaza modalitati mai bune de actiune . Ele construiesc si dezvolta organizatii de s [...] Citeste mai departe
 Cum sa gandim pozitiv si sa spunem DA vietii 
Gandurile noastre atrag persoanele din viata noastra, job-urile, intamplarile fericite sau neplacute. Gandurile sunt, de fapt, vibratii energetice care influenteaza constiinta si planul spiritual, asa cum o mana intr-o apa determina unde care se propaga. Cand constientizam ca traim si ca avem o anumita viata, diferita de a celorlalti, atunci urcam cu un etaj [...] Citeste mai departe
Cauta Curs
Domenii de curs:
Subdomenii de curs:
Localitate:
Perioada:
Cerere de oferta
Trimite GRATUIT o cerere tuturor Furnizorilor de cursuri inscrisi in catalog!
Abonare newsletter