Categorii de cursuri
coach banner
Pinterest Google+ LinkedIn Twitter

Tipuri de concedii in timpul sarcinii

Tipuri de concedii in timpul sarcinii Fie ca abia ati aflat ca sunteti insarcinata sau planuiti sa deveniti mama in viitorul apropiat este bine sa va puneti la punct cu informatiile din domeniul legislativ care reglementeaza concediile in timpul maternitatii. Este bine sa va cunoasteti drepturile si sa profitati de aceasta perioada minunata a sarcinii.

Femeile insarcinate beneficiaza de anumite drepturi in perioada de sarcina si dupa aceea, printre care si anumite tipuri de concedii care nu se aplica in mod normal altor angajate. Pentru a beneficia de aceste drepturi femeia insarcinata trebuie sa-si anunte angajatorul in scris aducand o adeverinta de la medicul de familie in acest sens.

In cazul in care angajata nu instiinteaza in scris angajatorul ea nu poate beneficia de toate aceste drepturi in cele 40 de saptamani de sarcina. Instiintarea poate avea loc oricand doreste viitoarea mamica insa recomandabil cand mai curand de la data confirmarii sarcinii.

Astfel, conform legislatiei in vigoare o femeie insarcinata poate beneficia pe langa concediul de odihna legal si de urmatoarele tipuri de concedii:
-    Concediul de risc maternal
-    Concediul de maternitate (pre si post natal)
-    Concediul de crestere a copilului

Concediul de risc maternal reprezinta perioada de timp in care salariatele sunt scutite, in mod legal, de a presta munca, primind pentru tot acest interval remuneratia corespuntatoare, adica indemnizatia de risc maternal. Concediul de risc maternal face parte din planul de masuri pe care angajatorul este obligat sa le ia conform legii pentru protectia maternitatii la locul de munca. Afla cine poate beneficia de concediul de risc maternal.

Concediul de maternitate pre si post natal
denumit si concediu de sarcina si lauzie este acel concediul de care beneficiaza femeile insarcinate, conform OUG 158/2005, in doua situatii:
•    Inainte de nastere - Concediu prenatal
•    Dupa nastere - Concediu postnatal

Concediul de maternitate pre si post natal nu poate fi mai mare de 126 de zile calendaristice. In aceasta perioada mamele beneficiaza de indemnizatie de maternitate.

Concediul de crestere a copilului se poate acorda pentru o perioada de maxim 2 ani sau 3 ani in cazul copilului cu handicap acelor angajate care au avut stagiu de cotizare complet cu cel putin 12 luni inainte de nastere. Concediul de crestere a copilului confera mamei dreptul la o indemnizatie de crestere a copilului care este in cuantum de 85% din media veniturilor pe ultimele 12 luni anterioare.

Dupa terminarea concediului de crestere a copilului timp in care mama primeste indemnizatia de crestere copil se poate opta pentru continuarea acestui concediu insa fata plata indemnizatiei.

 Idei de job-uri pentru acasa 
Job-ul de acasa este principalul vis pentru multe femei care isi doresc sa isi supravegheze copiii si sa petreaca mai mult timp cu familia. Dar si barbatii si-ar dori uneori sa lucreze de acasa, crezand ca au mai mult timp liber. Acest fel de a gandi poate fi o capcana deoarece job-urile de acasa tind sa te acapareze si sa nu stii cand sa te opresti din a [...] Citeste mai departe
 Networking eficient - pregatire, intalnire si follow up 
Primavara şi toamna reprezintă, de cele mai multe ori, perioade în care notăm pe agenda noastră evenimente business la care ne dorim să participăm şi să câştigăm cât mai multe cunoştinţe. Poate fi vorba si despre workshopuri sau seminarii cu speakeri de renume. Aceste evenimente sunt un bun moment de networking iar prezenţa noastră, acolo, t [...] Citeste mai departe
 Trenduri educationale 2013 
Lucrul interesant in legatura cu trendurile si moda este ca provin fie dintr-o avansare tehnica sau stiintifica autentica sau sunt doar niste idei vechi care au fost reinnoite sau puse la punct. Ne putem astepta ca in 2013 sa avem parte de amandoua in domeniul educatiei. Specialistii nostri au conturat trei trenduri care consideram ca se vor accentua in urma [...] Citeste mai departe
Cauta Curs
Domenii de curs:
Subdomenii de curs:
Localitate:
Perioada:
Cerere de oferta
Trimite GRATUIT o cerere tuturor Furnizorilor de cursuri inscrisi in catalog!
Abonare newsletter